Appel crumble

APPEL CRUMBLE (door Masterchef Hilde van Maanen)

Deze basisrecepten voor een crumble en gekarameliseerde appel is altijd handig en kan voor verschillende gerechten worden gebruikt. Het is lekker met yoghurt, ijs of kwark. Maar ook zalig voor op een versgebakken pannenkoek.

Dessert voor 4 personen | bereiden 30 min.

INGREDIENTEN

  • 50 gram gesmolten boter maar niet warm
  • 50 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 2 EL geklaarde olie of neutrale olie
  • 100 gram rietsuiker
  • 4 appels geschil en in stukjes
  • 100 gram boter
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ sap van 1 citroen

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 170 C.
  2. Giet de boter in keukenmachine (gebruik de planeetmenger) of kom en voeg de suiker toe en meng.
  3. Zeef de bloem tweemaal en voeg langzaam toe aan het boter suiker mengsel. Draai of meng met de hand tot een kruimelige massa. En verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Bak in 15 minuten goudbruin af en laat afkoelen. Bewaar eventueel in een goed afgesloten bak.
  5. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak de appel kort in de geklaarde boter of olie. Ongeveer 5 minuten.
  6. Voeg de rietsuiker, kaneel en het citroensap toe en laat zonder te schudden kort karamelliseren.
  7. Blus af met een beetje water als je ziet dat het proces te snel gaat.
  8. Voeg stukjes boter toe zodat een mooie karamel ontstaat.
  9. Haal de appels uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn. Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld en bestrooi met de crumble.

Deel op Facebook Verstuur per mail